Den Haag

Den haag is groot en heeft veel Social Sofa's. Dit is de reden dat ik heb gekeken hoe ik deze kan opsplitsen. Ik heb hiervoor de stadsdelen gehanteerd. In het plaatje hiernaast zie je de acht verschillende stadsdelen.
     Oppervlakte:         98.13 km²
     Coördinaten:        52° 5′ NB, 4° 18′ OL
     Inwoneraantal:     552.995 (2021)

Klik op het stadsdeellogo  voor de headers van elk stadsdeel om naar des betreffende pagina met Social Sofa te gaan.


Den Haag - stadsdeel Centrum        ROOD

Centrum (Oude Centrum, Archipel, Kortenbos, Rivierenbuurt, Schilderswijk, Stationsbuurt en Zeeheldenkwartier)
Oorspronkelijk Den Haag, rond het Binnenhof staat de oudste bebouwing, binnen de grachtengordel. Door Prins Maurits werd besloten dat Den Haag ter verdediging van de stad een grachtengordel moest krijgen. Er zijn nog wat van deze grachten over, maar ook een straatnaam als Gedempte Gracht is een herinnering aan die tijd. Het Stadsdeel Centrum omvat niet alleen het meest centrale deel van Den Haag. Het centrum van Den Haag strekt zich uit vanaf de Hofvijver, een waterpartij naast het Binnenhof waar het Nederlandse parlement zetelt. In het Mauritshuis zijn schilderijen van Vermeer, Rembrandt en andere oude meesters te zien. Verder toont Escher in Het Paleis werken van deze Nederlandse kunstenaar. Aan de winkelstraten rond de Grote Markt vind je traditionele kroegen, cocktailbars en cafés met terras. Verder zijn er restaurants met haute cuisine, bistro's en gastropubs.


Den Haag - stadsdeel Haagse Hout        LICHT ROSE

Haagse Hout
Haagse Hout is sinds 1988 een stadsdeel van Den Haag en ligt ten noorden van het centrum. De oude benaming voor dit gebied was 'Die Haghe Houte', daarom de huidige naam Haagse Hout. Het stadsdeel bestaat uit vier wijken: Mariahoeve en Marlot Bezuidenhout Haagse Bos Benoordenhout


Den Haag - stadsdeel Laakkwartier        GROEN

Laakkwartier
Negentiende-eeuwse wijk, die gebouwd is naar een ontwerp van Berlage. Laakkwartier en Spoorwijk is een vooroorlogse wijk in Den Haag, gelegen tussen Station Den Haag HS en Rijswijk. De wijk is onderdeel van stadsdeel Laak. De naam is afgeleid van het oude veenriviertje de Laak, dat midden door de wijk loopt en uitkomt in de Haagvliet.


Den Haag - stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg        ORANJE

Leidschenveen-Ypenburg
Twee Vinex-locaties vormen samen een stadsdeel, ontstaan sinds eind negentiger jaren vorige eeuw. De volgende wijken behoren tot dit stadsdeel: Forepark Leidschenveen Ypenburg Hoornwijk


Den Haag - stadsdeel Scheveningen        GEEL

Scheveningen
Ontstaan als vissersdorp, nu internationaal bekend als badplaats. De vele attracties als Sealive, Kurhaus en de Pier worden in een apart artikel beschreven. De gemeente Den Haag definieert het Stadsdeel Scheveningen veel ruimer dan het historische Scheveningen (dat wil zeggen het vissersdorp, de haven en de badplaats). De wijken Belgisch Park, Statenkwartier (met diverse musea) en de tussenliggende groengebieden (met Madurodam) worden hieronder beschreven.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.