Wie is Gerrit Janssen?
Mijn naam is Gerrit Janssen. Ik ben geboren in 1962 en een gepassioneerd hobby fotograaf. Maar dat weten jullie allang door de foto's die je van me hebt gezien op deze website of zoals bijvoorbeeld facebook en instagram.
Eind jaren 80 had ik een analoog fototoestel. Een Minolta X700 en enkele lenzen. Tot halfweg de 90 er jaren heb ik daarmee foto’s gemaakt. ISO zei wel iets, maar niet meer dan dat een ISO 200 rolletje beter was om goede foto’s te krijgen.
Diafragma en sluitertijd was helemaal onbekend. Toen ben ik overgestapt naar video. Ook hier begon dat analoog op een tape. Door de techniek kon je deze omzetten naar de pc. Hiermee heb ik tot ruwweg 2014 gehobbyd. Ik heb veel montages gemaakt bij mijn vrijwilligerswerk bij de meervoudig gehandicapten van Zonhove in Son. Tot 200 uur monteren om een mooie film te maken van 6 uur video-opnames en 4000 foto’s van een dag waarop de gehandicapte achter op trikes een rondje van een kilometer meereden. Geweldig hoe ze de uiteindelijke de gemonteerde DVD grijs draaide. De moeite van die 200 uur montage waard.
Fotografie was ik al langer in thuis. Toen ik begon met werken (1983) had ik vrij snel een Minolta camera gekocht. De X700. Ik had al mijn eerste kleine digitale compactcamera voor foto’s vanaf ongeveer de eeuw wisseling. Echter, in 2016 kocht ik een Sony A77ii DSLR.
De foto’s die andere maakte met een DSLR waren toch altijd weer mooier. Het eerste jaar werd het niets. Heel veel onscherpe foto’s. Waar lag dat toch aan? Was het toestel misschien niet goed of lag het toch aan de ‘fotograaf’. Dit was de reden dat ik een basiscursus fotografie ging volgen bij Fotoclub.nl. Nu bleek het dus toch echt aan de fotograaf te liggen. Nu de instellingen met ISO, diafragma en sluitertijd duidelijker werden ging het veel beter. Het jaar erop, maar meteen een vervolgcursus gedaan. Leuk.
Waar sta ik nu met mijn fotografie?
In het eerste corona jaar ben ik meer in de tuin gaan fotograferen. Dit waren macro-opnamen van voornamelijk waterjuffers. Nog niet veel wetend over macrofotografie had ik wel al een 90 mm 2.8 macrolens gekocht. Tweedehands voor een hele schappelijke prijs. Nu is die toch snel een €100 euro duurder. Achteraf een fantastische lens, fantastische foto’s maak ik ermee.
Door de afgelopen twee jaar meerdere macroworkshops te volgen heb ik er veel meer van geleerd. Onder andere dat je al vroeg op pad moet zodat je ze bij het eerste zonlicht kan fotograferen. Ze zijn dan koud en blijven echt stil zitten. Je krijgt dan veel meer tijd om scherp te stellen. Dit in tegenstelling tot rond het middaguur waar ze al weg zijn voor je ook maar iets aan scherpstellen kan doen. En het gebruik van een statief en macroslede helpen dan natuurlijk ook nog goed mee.
Ik ben helemaal verslaafd geraakt aan macrofotografie. De schoonheid van de natuur door een macrolens is geweldig. Het liefst fotografeer ik libellen en waterjuffers.
Maar spinnen, zolang ze niet gaan springen, vind ik ook steeds mooier. Hoe langer je hiermee bezig bent, hoe scherper en beter je foto’s worden. Je leert meer en meer waar je op moet letten, hoe je het nog beter kan doen.
Mozaïek bankjes en Social Sofa
Er kwam op fotoclub.nl website een 52 weken club. Elke week een foto maken om je kennis en kunde op de proef te stellen met als doel om jezelf te verbeteren.
Het eerste jaar zette ik willekeurig foto’s in mijn album. Iemand had echter een thema. Dat idee was erg mooi en het tweede jaar ben ik ook gaan nadenken over een thema.
In Veldhoven staan diverse mozaïek bankjes, de zo genaamde Social Sofa, een idee van cabaretier Karin Breurs uit Tilburg. Het idee achter social sofa is om een plek te creëren waar mensen samen kunnen zijn en interactie kunnen hebben in plaats van dat ze alleen zitten.
Het is bedoeld om sociale interactie te stimuleren en een gevoel van gemeenschap te creëren. Het is vaak ontworpen met een uitnodigende en comfortabele stijl zodat mensen zich op hun gemak voelen om te praten en te ontspannen. Dat idee vond ik erg mooi. Het thema was gevonden en ik startte met de foto’s van de eerste Social Sofa in Veldhoven.
"En zo is het idee ontstaan om een wat groter project te starten: Ze allemaal op de foto te zetten."
Al doende ga je zoeken op internet om te weten waar ze nog meer staan. En dan ontdek je dat er zeker 1700-2000 staan door heel Nederland. Je vindt ook verhalen over het maken van de bankjes. En zo is het idee ontstaan om een wat groter project te starten: Ze allemaal op de foto te zetten.
Je vindt de wiki pagina waar er staan, +/- 500-700 stonden erop. Begin 2021 heb ik van een oud-medewerker een lijst met de eerste 1500 Social Sofa met waar ze staan gekregen. Die heb ik allemaal in Google Maps gezocht en in een eigen kaart geplaatst op een 10 meter nauwkeurig. Ik ben een website begonnen om de verhalen en foto’s op te zetten.
De eerste plaatsen kost het meeste werk. Hoe zet ik ze erop, wat voor lay-out maak ik, wat schrijf ik erbij. Op dit moment plaats ik elke week een Social Sofa op Instagram en in de 52 weken club. Ik heb dit album nu al meer dan twee jaar wekelijks met een Social Sofa aangevuld. Een kort stukje over de Social Sofa zet ik, wanneer mogelijk, erbij.
Regelmatig vind ik bij mijn zoekwerk op internet nog niet gevonden Social Sofa's, die zet ik dan ook op de kaart. Ik ben nog wel even bezig voor ik ze allemaal op de foto en website heb staan. En… er worden nog wekelijks nieuwe bij gemozaïekt. Veel mensen sturen me tegenwoordig een appje als ze een Social Sofa zien en vragen of ik die al heb.
Ook als ik aan het fotograferen ben, word ik aangesproken. ‘Hé wat ben je aan het fotograferen?’ En dan heb je ook vaak een leuk gesprek bij de Social Sofa.
Wat voor apparatuur gebruik ik?
Ik maak de foto’s allemaal met mijn Sony-toestel. Ondertussen heb ik wel tien lenzen, op vier na allemaal tweedehands via Marktplaats voor een schappelijke prijs. Ik heb wel vanwege mijn macrofotografie een macroslede en een macrostatief gekocht. Hierdoor kan ik tot op enkele honderdste van een mm scherpstellen.
Met het macrostatief kan ik vanaf een laag standpunt fotograferen. Voor het fotograferen van paddenstoelen heb ik zelf een ‘paddenstoelen’-stafief ontworpen/gemaakt. Hiermee kan ik met de macroslede vanaf de grond foto’s maken.
Bewerk ik mijn foto’s en wat doe ik eraan?
Alle foto’s bewerk ik na, niet met Lightroom maar met Capture One. Hiervan kon je bij Sony een gratis expres versie gebruiken. Ik ben nu redelijk bedreven in het nabewerken. Soms gebruik ik Affinity Photo om rommeltje in de foto te verwijderen. Rommeltjes zoals bladeren, takjes en onkruid of graffiti bij de Social Sofa's.
Maar ook lantaarnpalen en storende zaken bij andere foto’s. Bij een van mijn Social Sofa foto’s heb ik eens de kerstverlichting op de galerij in een flat verwijderd. Ik word geïnspireerd door het uiteindelijke resultaat. Ik kan nog genieten van de oude foto’s van enkele jaren geleden. Soms herbewerk ik ze zelfs.
Wat is mijn grootste fotografie-blunder?
Een van de fouten die ik maak, is dat ik te weinig naar de getallen op de camera kijk. Dan kom ik thuis en heb ik een mooie foto, maar dan blijkt dat de ISO erg hoog stond en dus erg veel ruis. Dit blijkt na vijf jaar een leerpunt voor me. En telkens neem ik het me weer voor: Kijk naar de getalletjes.
Maar door het enthousiasme knip ik dan weer en wordt het weer eens vergeten. Wel merk ik dan ik bewuster fotografeer. In de eerste jaren had ik meer dan 10.000 foto’s in het jaar. Nu fotografeer ik veel vaker en heb maar een 5-6000 foto’s per jaar.
Waar haal je inspiratie vandaan?
Inspiratie haal ik uit foto’s van anderen. Op instagram en facebook zijn veel fotografen die hun foto’s delen. Je kunt al veel over compositie en het niet gebruiken van compositie leren van anderen. Je eigen foto’s delen kan ook helpen, zodat mensen op je foto’s reageren. Helaas zie ik dat er wel vaak duimpjes worden gezet, maar zelden plaatst men een reactie. Erg jammer, want je leert er altijd weer van. Ik kan niet zeggen of ik een eigen stijl heb ontwikkeld, maar mijn project is wel uniek, denk ik.
Wat of waar wil je absoluut nog eens een keer fotograferen?
Dit jaar wilde ik eigenlijk meer tijd gaan steken in avondfotografie. Helaas door de ‘energiecrisis’ zijn er steeds meer plaatsen waar in de avond de lampen uitgaan. Duisburg is hier een voorbeeld van, maar ook in Rotterdam en Breda zie je in de avond minder verlichting. Momenteel heb ik een paar workshops gevolft.
Mijn tip aan anderen?
Bezig zijn en blijven. Elk foto brengt je weer dichter bij die perfecte foto!