Het ringdorp Kloetinge is een van de oudste dorpen van Zuid-Beveland, ontstaan voor de systematische bedijkingen toen het wonen op natuurlijke hoogten de enige bescherming boden tegen het water.
Oppervlakte: 7.77 km²
Coördinaten: 51° 30′ NB, 3° 55′ OL
Inwoneraantal: 3.385 (jan. 2021)
De stichting van het dorp was omstreeks de 10e eeuw op een kreekrug. Op de plaats van Kloetinge was toen een tijdelijke verblijfplaats van herders, die van Walcheren of Noord-Beveland kwamen.
Al vroeg in de elfde eeuw is men de dorpskern gaan verstevigen met schapenmest tot een omvangrijke woonhoogte, wat nog steeds zichtbaar is. Hier hangt de dorpsnaam mee samen: kloeten dient opgevat te worden als kluiten. Tijdens opgravingen in het dorpscentrum zijn ongeveer vier meter diepe lagen schapenmest teruggevonden, die dateren uit de elfde en twaalfde eeuw. De schapenteelt is dus nog lange tijd een belangrijk middel van bestaan geweest.
Kloetinge - Boudewijn Büchlaan
Het ontwerp van de Social Sofa in Kloetinge is gemaakt door wijk en dorpsbewoners. In september 2014 heeft de Vereniging Dorpsbelangen Kloetinge om hulp gevraagd bij het ontwerpen en uitvoering van de Social Sofa. De elementen die erop zijn komen staan, een plattegrond van de nieuwbouwwijk Riethoek, een patroon van de klederdracht, de skyline van Kloetinge, riet, figuurtjes, een Zeeuwse knop en de drie lelies uit het dorpswapen. In een schuur achter het jachthuis aan het Marktveld hebben zeventien vrijwilligers aan het mozaïeken meegewerkt. De plek waar hij is komen te staan is in overleg met de buurtbewoners bepaald, aldus voorzitter Marius Vuijk van de Vereniging Dorpsbelangen Kloetinge.
Op zaterdag 27 juni 2015 is de Social Sofa onthuld op de kruising van de Bouwdewijn Buchlaan /Annie M.G. Smidtlaan. Men heeft van maart tot dan aan de Social Sofa gewerkt. De onthulling werd gedaan door wethouder Jo_annes de Bat, met de hulp van kinderen uit de buurt. Het geld voor de Social Sofa is beschikbaar gesteld door het cultuurfonds van de Rabobank, de Stichting S.Boone en uit het budget van de Vereniging Dorpsbelangen Kloetinge.
In een grote schuur hebben de vrijwilligers de betonnen bank voorzien van de geschatte 18.000 mozaïeksteentjes, zoals in het filmpje hierboven te zien is. Aan het woord is Johan Verstrate, begeleider van het project.
Reactie plaatsen
Reacties