Ammerzoden

Ammerzoden is een dorp in de Bommelerwaard, in het westen van de Nederlandse provincie Gelderland. Sinds 1 januari 1999 behoort Ammerzoden tot de gemeente Maasdriel, daarvoor was het een zelfstandige gemeente. Het dorp, gelegen aan de noordzijde van de Maas, wordt in de volksmond Ammerooie genoemd.
     Oppervlakte:         5.35 km²
     Coördinaten:         51° 45′ 0″ NB, 5° 13′ 12″ OL
     Inwoneraantal:      3715 (jan. 2021)

In de 11e eeuw ontwikkelt zich langs de Maas, in het woelige grensgebied tussen het Hertogdom Brabant en het Graafschap Gelre, rondom Kasteel Ammersoyen een hoge heerlijkheid. Eeuwenlang zou Ammerzoden een katholiek boerendorp blijven. In de decennia na de Tweede Wereldoorlog, een oorlog waarin het dorp forse schade opliep, verandert Ammerzoden langzaam in een dorp met een gevarieerde economie, min of meer aan de rand van de grootstedelijke omgeving van 's-Hertogenbosch. Na zo'n tweehonderd jaar samen met Well en enkele gehuchten een aparte gemeente te hebben gevormd, maakt Ammerzoden vanaf 1999 deel uit van de gemeente Maasdriel.


Ammerzoden - Haarstraat

In december 2012 is dit bankje geplaatst op het plein van de Heerlijkheid bij de Ruïnekerk in het centrum van Ammerzoden. Op dit plein staat een beeldhouwwerk van Maria van Gerwen 'Twee kinderen op weg naar school'. Ik kan verder geen informatie over deze Social Sofa vinden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.