Budel-Schoot

Budel-Schoot is een dorp in de gemeente Cranendonck, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Budel-Schoot ligt aan de grens bij de Belgische stad Hamont-Achel.
     Oppervlakte:          3.8 km²
     Coördinaten:          51° 15′ NB, 5° 34′ OL
     Inwoneraantal:      2.155 (januari 2021)

Het dorp Budel-Schoot is ontstaan uit de samensmelting van twee buurtschappen van Budel, namelijk Groot-Schoot en Klein-Schoot. Deze buurtschappen, die een hechte agrarische gemeenschap vormden, bleven klein. In 1880 ging het om slechts 27 mensen. 

De aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1826, maar vooral de aanleg van de spoorweg, de ´Grand Central Belge´ of IJzeren Rijn, in 1879, zorgden voor een stroomversnelling. Er kwam een groot stationsgebouw met douanefaciliteiten, een emplacement. Het station ´Schoot´ werd al spoedig aangevuld met cafés, winkels, een hotel en dergelijke. Er volgden verharde wegen. Omstreeks 1892 werd in de nabijheid de Budelse zinkfabriek gebouwd, waardoor verdere groei plaatsvond.

In 1906 werd een school gebouwd, terwijl Budel-Schoot in 1908 een eigen kerkje kreeg.


Budel-Schoot - Stationsweg

Buurtbeheer Sterk Schoot had een aanvraag ingediend voor de plaatsing van een Social Sofa ter verfraaiing van Budel-Schoot. Deze zou geplaatst moeten worden nabij de spoorwegovergang. Op 12 mei 2011 ontving men van de directie van de Rabobank Weerterland en Cranendonck een cheque van ruim 4.000,- euro. Op 7 juli 2011 is de kale betonnen bank gearriveerd in Budel-Schoot. De oude peuterspeelzaal is de plaats waar de bank gemozaïekt wordt. Een achttal vrijwilligers hebben vele uurtjes in het mozaïekwerk gestoken dat Nicole Raats ontworpen had. Nadat dit klaar was is de bank terug naar Tilburg gegaan waar de scherpe punten bijgewerkt zijn. Hierna is hij ingewassen en geïmpregneerd tegen graffiti. Op 3 september 2011 is de bank geplaatst/onthuld op de plek waar deze nu nog steeds staat te pronken. Nabij de spoorwegovergang in de buurt van de Plus. Het personeel zal hier verschillende pauze uurtjes in het zonnetje gehad hebben.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.