Eindhoven

Eindhoven is een stad en gemeente in het zuiden van Nederland, en in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. Het is naar inwonertal al sinds 1961 de vijfde gemeente van Nederland.
De gemeente Eindhoven maakte in de eerste helft en het midden van de twintigste eeuw een explosieve groei door. In 1920 annexeerde de stad, aan het begin van de eeuw een klein Kempisch stadje, vijf omliggende gemeenten, waardoor de gemeente ineens enorm vergroot werd, zowel qua oppervlakte (van 75 tot 6300 ha) als qua inwoneraantal (van 6.500 naar 46.000). Dit waren de gemeenten 'Gestel en Blaarthem', Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel. Op 1 januari 1940 had Eindhoven al 113.126 inwoners. Het schaarde zich daarmee al hoog op de ranglijst van grootste gemeentes in Nederland. In de volgende 75 jaar werd dit inwonertal verdubbeld. Allesbepalend voor deze ontwikkeling was de groei van het Philips-concern, van gloeilampenfabriek tot multinational en wereldspeler op het gebied van de elektronica.
     Oppervlakte:         88.92 km²
     Coördinaten:         51° 26′ 0″ NB, 5° 28′ 0″ OL
     Inwoneraantal:     235.923 (jul. 2021)


Eindhoven - Amandelpark


Eindhoven - Banstraat


Eindhoven - dr. Berlagelaan


Eindhoven - Bloemfonteinstraat


Eindhoven - Clervauxlaan / Echternachlaan


Eindhoven - Elegaststraat


Eindhoven - Gagelboschplein


Eindhoven - Herdgang


Eindhoven - Iepenlaan


Eindhoven - Jagershoef / Koning Arthurlaan


Eindhoven - Jan van Riebeecklaan


Eindhoven - Kerstroosplein


Eindhoven - Lassusstraat


Eindhoven - Meerplein


Eindhoven - Dr Poletlaan


Eindhoven - Rachelsmolen


Eindhoven - Roostenlaan


Eindhoven - Stationsplein


Eindhoven - Twijnderstraat


Eindhoven - Valeriusstraat

In het buurtcontract van 2012 voor de Bennekel en Blaarthem, twee wijken in Eindhoven, staan de doelen die voor 2012 gesteld zijn. Het document is door pakweg 12 instanties ondertekend.  Punt AB 6 Omschrijft de Social Sofa bij het speelveldje Verhulstplein, het speelveldje aan de Verhulststraat/Valeriusstraat. De bank is gemozaïekt in het Jean Sibelius complex. Dit is gedaan door de bewoners en leerlingen van de Kameleon. In 2015 lezen we echter over vernielingen in de wijk. Een daarvan is de vernielingen aan de Social Sofa. Het mozaïek is helemaal kapot geslagen. Later is het hele mozaïek verwijderd i.v.m. gevaar voor de kinderen. Helaas. De Social Sofa staat heden nog steeds op dit speelveldje vlak bij de school.


Eindhoven - Van Kinsbergenstraat


Eindhoven - Vlokhovenseweg


Eindhoven - Waleweinstraat


Eindhoven - Weissenbruchlaan

Op 14 september 2017 werd in het Stratumse Burghplan een social sofa in gebruik genomen. Het ontwerp van de sofa is ontworpen met bijdragen uit de mooiste tekening van leerlingen van basisschool Beppino Sarto. Er zijn drie vrijwilligers Peet van Niekerke, Eveline Ijselmuiden en Kees Senders uit de buurt die het initietief genomen hebben. Zij komen uit deze buurt. Ze werken ondersteund door de wijkwerker Nicole Zelissen van Lumens en een heleboel vrijwiligers. Naar schatting is er zeker 300 uur aan gewerkt. De bank bevat 28 verschilende kleuren.


P.S. Er staan in deze plaats nog meer bankjes. Zie ook de landkaart. Zodra ik die gefotografeerd heb zullen ze hierbij komen.


Reactie plaatsen

Reacties