Knegsel

Knegsel is een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Eersel, provincie Noord-Brabant en is gelegen in regio de Kempen. Tot 1997 behoorde het tot de gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel. Het wordt van oudsher gevormd door een aantal gehuchten, "hoeken" genoemd. Centraal in het dorp ligt het ruime dorpsplein, Het Groen geheten. Een deel ervan bevat hoge lindebomen. Het plein werd in 2009 gereconstrueerd. Tijdens Carnaval heet het dorp 'Klein Antwerpen'.
     Oppervlakte:        10.94 km²
     Coördinaten:       51° 23′ 55″ NB, 5° 20′ 50″ OL
     Inwoneraantal:    1.400 (jan. 2021)


Knegsel - Het Groen

In november 2016 had de Dorpsraad Knegsel nog een bedrag van het Dorpsontwikkelingsplan liggen. Dit moest voor januari 2017 besteed worden. Men heeft toen gekozen voor een social sofa. Het "Knegsels Benkske". Om dit verder uit te werken zijn de schoolkinderen van de Meester Gijbelsschool het dorp ingegaan met een aantal vragen. Doel: zoveel mogelijk Knegselnaren vragen naar hun mening voor het ontwerp van de bank en waar deze moest komen staan. Het ontwerp is Gabrielle Peels en Marlies Sormani gevraagd om voor dit bankje een ontwerp te maken. 

  Op 1 september 2017 werd het kale betonnen bankje bij de Leenhoef neer gezet. Een groep Knegselnaren kreeg een workshop mozaïeken en op dinsdagmiddag werd door de kinderen van de basisschool de bank langzaamaan ingekleurd met een typisch Knegsels landschap. Iedereen is gevraagd waar het bankje neer te zetten. Er waren drie mogelijke plekken genoemd:

  • Voor de ingang van Leenhoef
  • Op ‘t Dürpsplein tegenover café “Klein Antwerpen”
  • Bij de Mariakapel op de splitsing Eerselseweg – Vessemseweg

  In januari 2018 zijn de laatste lege stukjes mozaïeken waarna de bank gevoegd werd. Op dat moment konden er niet veel mensen tegelijk aan werken.  De voorkeur waar men het Benkske wilde was duidelijk, de meeste dorpsgenoten kozen voor ‘t Durpsplein. Op 31 januari is het Knegsels Benkske op zijn definitieve plek gezet. Zondag 18 februari 2018 is er een feestelijke onthulling geweest. De dorpsraad vindt dat het een geslaagd project is. 


  Knegsel - Steenselseweg

  In Knegsel staat nog een gemozaïekt bankje. Het is geen Social Sofa. Toen in 2017 de Dorpsraad een eerste overleg hadden in de Leenhoef, samen met Karin Bruers (initiatiefnemer van de Social Sofa)en Kees Cools, kwam het voorstel van hen om ook het betonnen bankje bij de ingang van de Leenhoef te mozaïeken. Gabrielle Peels en Marlies Sormani is een ontwerp gemaakt. Het is een kleurrijke en vrolijk ontwerp geworden. Er staan namelijk klaprozen en korenbloemen op een groene achtergrond. De foto's moeten nog gemaakt worden.


  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.