Maarheeze

Maarheeze is een dorp in de Nederlandse gemeente Cranendonck, provincie Noord-Brabant. Het historische gemeentewapen van Maarheeze bestond uit "Van lazuur beladen met een kraanvogel, houdende in deszelfs linkerpoot een steen, alles van goud."
     Oppervlakte:          19.93 km²
     Coördinaten:           51° 19′ NB, 5° 37′ OL
     Inwoneraantal:      5.120 (januari 2021)

Maarheeze was een zelfstandige gemeente t/m 1996. Het dorp Sterksel is in 1997 niet meegegaan naar de nieuwe gemeente Cranendonck, maar door een grenscorrectie overgegaan naar de nieuwe gemeente Heeze-Leende.


Maarheeze - Stationsstraat

Op zijn 100ste verjaardag krijgt Frans Valkenburg uit Maarheeze het grote cadeau dat buiten op straat staat. Het staat vlak bij een drukke kruising in Maarheeze, vlak bij zijn huis. De familie van 'opa Frans' is een muzikale. Eens in de zoveel tijd vormen de familieleden een gelegenheidsfanfare. En natuurlijk doen ze dat ook als opa 100 jaar wordt.
Terwijl 'Lang zal hij leven' door de straten van Maarheeze schalt, pakt opa het cadeau uit. Hij wordt hierbij geholpen door de burgemeester Marga Vemue. Op de Social Sofa staat het huis van Frans, de Brabantse vlag en het familiewapen van de Valkenborgh's. In het mozaïek op de bank is te zien hoe Frans, in vervlogen tijden, zijn koeien molk.

Zijn familie heeft de Social Sofa ontworpen en gemozaïekt. De grote familie Valkenburg zijn er met Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, in totaal zijn ze met 48 mensen. Ook de kleintjes hebben meegeholpen om de 22.000 steentjes op 'Frenskes benkske' te plakken.

Frans doet nog aan zwemmen, gymmen, kegelen en koersbal. "Niet te veel eten. Niet te veel vettigheid." zegt Frans. Zo heeft hij de 100 jaar bereikt. Samen zitten de burgemeester en Frans even later op 'Frenskes benkske'. Een kussentje zou geen overbodige luxe zijn geweest zegt Frans. De weergoden waren Frans niet goed gezind. Door de regen is men het feest verder binnen gaan vieren. Afgesproken is dat de burgemeester en Frans op zijn 101ste verjaardag elkaar weer zullen ontmoeten bij de Social Sofa. "Dan gaan we terugkijken op het afgelopen jaar." zegt burgemeester Vermue en ze wil dan best een kussentje meenemen.

Toen Frans 104 werd, in nov 2019, bracht Burgemeester Roland van Kessel een bezoekje aan de jarige, die samen met hem een lekker borreltje dronk op zijn eigen ‘benkske’. Gelukkig staat het vlak bij zijn huis op de kruising bij café Ons Lieske. Hierop kan hij alles goed in de gaten houden. In het Cranendocker nieuws kun je een mooie foto hiervan zien. Hoe hij zo oud is kunnen worden? “Gewoon genieten, doorgaan met ademen en af en toe een borreltje”, vertelt Valkenburg.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.