Vessem

Vessem is een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Eersel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en is gelegen in regio de Kempen. De kern bevindt zich aan het riviertje de Kleine Beerze. Tot 1997 behoorde Vessem tot de gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel. Opgravingen aan het Kerkplein toonden aan dat er in de 11e eeuw al boerderijen om de kerk gegroepeerd lagen. Geleidelijk aan ontstonden er, ten gevolge van ontginningen, ten noorden van het dorp nieuwe buurtschappen. Het oudste nog bestaande gebouw is de kerktoren, die uit de 15e eeuw stamt. De boerderij Maaskant 5 is de oudste nog bestaande boerderij. 

In 1815 werd de gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel gevormd, waarvan Vessem het centrum werd.  Ook de notabelen zoals de dokter kwamen in Vessem wonen. In 1985 werd een nieuw gemeentehuis geopend, wat echter niet lang dienst heeft gedaan omdat de gemeente in 1997 bij Eersel werd gevoegd.
     Oppervlakte:        18.44 km²
     Coördinaten:       51° 25′ 12″ NB, 5° 17′ 18″ OL
     Inwoneraantal:    2.155 (jan. 2021)


Vessem - Groenewoud

In 2017 is er een bibliotheek wedstrijd geweest. De prijs hiervoor beloont projecten waarbij de bibliotheek participatie en zelfredzaamheid stimuleert, bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling en zorgt voor verbinding tussen mensen en organisaties. Er werd gestreden wie het meest innovatiefste bibliotheekproject van de provincie had. Het winnend project voor Noord-Brabant was van Bibliotheek de Kempen met de  ‘Dementheek’ en met het project ‘Jong en oud door heden en verleden’ i.s.m. GGD en Cultuurplaza. Het samen met andere organisaties creëren van een dementie-vriendelijke gemeenschap door het ontwikkelen van een Dementheek waar ook activiteiten plaats vinden die bijdragen aan kennisdeling en taboedoorbreking van het onderwerp dementie. De Dementheek, hierin zit onder andere een herinneringskoffer met materialen rond een thema die dementerenden activeren en informeren. Het gaat dan om boeken, prenten- en fotoboeken, films en cd's.

Op 4 december 2017 om exact 16:00 zijn bij elk van de winnende bibliotheken de Social Sofa's onthuld gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, Henry Swinkels. In Brabant werd het dus toch weer iets later n.l. 16:30. De onthulling vond plaats op de hoek van de Jan Smuldersstraat en Servatiusstraat. Een aantal aanwezigen bij de onthulling was meer in voor een wat rustiger plaatsje om te verbinden.

Uiteindelijk is deze dus naar een rustiger plekje verplaatst. Op 3 oktober 2018 om 10 uur is deze van het evenemententerrein aan de Jan Smuldersstraat naar Zorgcentrum Groenendaal aan Den Hofpad verplaatst. De sociale sofa komt links naast de hoofdingang te staan.


Vessem - Jan Smuldersstraat 20

In Vessem staat nog een Social Sofa. Deze is al eerder geplaatst namelijk in de tweede helft van 2015. Hij is destijds achter het gebouw geplaatst waarin toen ook de Rabobank zijn lokale vestiging had. In 2021 is dit pand flink verbouwd, van een kantoorpand naar 7 woningen. De Social Sofa is hierbij uiteindelijk centraal in de nieuwe voortuin geplaatst. De foto's moeten nog gemaakt worden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.