Ameide

Ameide is een kleine stad. Tot en met 1985 was het een zelfstandige gemeente. In 1986 ging het over in de gemeente Zederik, in 2019 over naar Vijfheerenland. De plaats heeft in 1277 stadsrechten verkregen. In de praktijk is het vandaag de dag echter een dorp. Aan de noordwestkant grenst Tienhoven aan de Lek aan Ameide. Naar alle waarschijnlijkheid is Ameide de oudste nederzetting in de Alblasserwaard en behoorde het tot de oudste steden van Holland.
     Oppervlakte:         9.64 km²
     Coördinaten:        51° 57′ NB, 4° 58′ OL
     Inwoneraantal:     3.955 (jan. 2021)


Ameide - Bogerd

Deze Social Sofa is op 24 maart 2012 geplaatst tegelijk met de Social Sofa's in Meerkerk en Tienhoven. In augustus 2011 was een ontwerp wedstrijd uitgeschreven, in verband met het 10-jarig bestaan van Goed Wonen Zederik, om als buurtvereniging een eigen Social Sofa te ontwerpen en winnen. Deze wedstrijd was uitgeschreven door Goed Wonen Zederik uit Lexmond. Op 24 september 2011 tijdens Burendag zijn de winnaars bekend gemaakt. Goed Wonen Zederik wilde hiermee, het elkaar ontmoeten en verhoging van de saamhorigheid, graag onderstrepen. Hun slogan was niet voor niets: Samen werken aan wonen in een aantrekkelijke dorpsomgeving. Geld vanuit de leefbaarheidsbudgetten zijn hiervoor aangewend.

In het mozaïek van deze Social Sofa wordt verwezen naar Gaudi en mozaïekwerken van hem in park Güell. Op de achterzijde is Sagrada Familia te zien. Op de voorzijde is de salamander die in het park terug te vinden is op de trap. Park Güell staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is sinds 1969 een nationaal monument


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.