Oudewater

Oudewater is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De plaats verkreeg stadsrechten in 1265 en is daarmee de oudste stad in het Groene Hart. Oudewater ligt aan de monding van het riviertje de Lange Linschoten in de Hollandse IJssel.
     Oppervlakte:         40.1 km²
     Coördinaten:        52°1'37"NB, 4°52'8"OL
     Inwoneraantal:     10.143 (jul. 2021)
Oudewater heeft ruim 300 historische panden, 97 gemeentelijke monumenten en 127 rijksmonumenten en heeft daarmee de hoogste monumenten-dichtheid van Nederland. De stad is internationaal bekend vanwege de 'Heksenwaag' (1545) en rijk geworden door de touw-industrie, wat de inwoners ook de bijnaam 'Geelbuiken' heeft opgeleverd.


Oudewater - IJselvere


Oudewater - Oude Singel     (de Jubileumbank)

2015 Oudewater 750 jaar Stad. De eerste mozaïekbank van Oudewater werd ter ere hiervan gemaakt. Initiatiefneemster was Cobby Feller. Vijf inwoners hadden een ontwerp ingestuurd. Hieruit werden twee ontwerpen gekozen door de Jury, Tamara Sille en wethouder Bert Vermeij. Margreet Nagtegaal maakte het ontwerp met de ooievaar centraal en Elise en Petra de Wit ontwierpen de skyline welke op de achterzijde is gekomen. Tamara Sille heeft het ontwerp verder uitgewerkt.

Transportbedrijf Jan van Dam heeft de betonnen bank gratis opgehaald bij SocialSofa. Op zaterdag 11 april 2015 kreeg met een mozaïekworkshop van Manon Ausems van SocialSofa. In de gratis ter beschikking gestelde loods van Fauna Plaza is de betonnen bank op een stellage gezet. Hierdoor kon men makkelijk met meerdere mensen tegelijk mozaïeken. De vrijwilligers hebben gemerkt dat er heel wat pas- en meetwerk komt kijken bij het mozaïeken. De Social Sofa is aangeboden/onthuld op 6 juli, de dag dat de stad 750 werd.


Oudewater - Papenhoef     (de Touwbank)

De Touwbank is de derde mozaïekbank van Oudewater. Deze bank is ontworpen naar een idee van Saskia van der Lee (nazaat van het familiebedrijf van de Touwfabriek in Oudewater) en het gaat dus over ..touw. De familie van der Lee heeft garant gestaan voor de kosten. Opnieuw mochten alle mensen een ontwerp insturen. Om wat meer inspiratie te geven kon men op 13 februari 2017 een rondleiding in de Touwfabriek en in het Touwmuseum krijgen. Uiteindelijk zijn de ontwerpen van Adria de Wit en Hans Bulder uit de acht ingezonden ontwerpen gekozen. De bank verbeeld het proces van grondstof tot eindproduct. Er is onder andere hennep, een lijnbaan, de touwfabriek en tuigage op een schip afgebeeld. 

Deze keer kon met werken in een hal van transportbedrijf Jan van Dam. Saskia van der Lee heeft zelf ook nog mee gemozaïekt. "Het is heerlijk om zo creatief en geconcentreerd bezig te zijn, het is zo leuk!" Aldus Jolante. Op de vraag waarom mensen meedoen werd spontaan beantwoord met "het is gezellig om te doen want je ontmoet weer nieuwe mensen. Het geeft ontspanning en je bent trots als je straks de bank ziet staan." De Social Sofa is in de wijk De Oude Touwfabriek geplaatst. Coby Feller was ook hier de grote drijfkracht achter het maken van deze Social Sofa.

Ook voor dit jaar staat er een nieuwe SocialSofa op het verlanglijstje van Coby Feller. Nu wordt het een project bank in Ijsselvere. De situatie met het parkje aan de Kleine Gracht kan wel wat opfleuring gebruiken. "Het ziet er netjes, maar wel een beetje saai uit", vond Janine Schoonderwoerd, die er woont. "Hoe leuk zou het zijn als op deze plek een mozaïekbankje zou staan." De gemeente heeft toestemming gegeven. De wethouders en de stedenbouwkundige gingen akkoord en zijn enthousiast. Er is al gewerkt aan sponsoring en het eerste geld is al binnen. Alle inwoners kunnen weer een ontwerp inleveren. Het thema varieert van bloemen tot kenmerkend typische gebouwen in de buurt.

Als deze bank er staat zullen de foto's volgen.


Oudewater - Sint Jansstraat     (de Muziekbank)


Oudewater - Westsingel     (de Groene Hartbank)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.