Papekop 

Papekop is een dorp in de gemeente Oudewater in de Nederlandse provincie Utrecht. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-1-1964. Per 1-2-1964 opgegaan in de nieuw ontstane gemeente Driebruggen en bij de opheffing van die gemeente in 1989 overgegaan naar de gemeente Oudewater. De gemeente is in 1820 overgegaan van de provincie Utrecht naar de provincie Zuid-Holland. Bij de gemeentelijke herindelingen van 1989 is het dorp middels grenscorrectie weer op het Utrechtse nest teruggekeerd. 
     Oppervlakte:          .. km²
     Coördinaten:         52° 2′ 47″ NB, 4° 51′ 5″ OL
     Inwoneraantal:      385 (jan. 2021)

Het dorp ligt hemelsbreed tussen de historische stad Oudewater en de autosnelweg A12. Het is gelegen aan de spoorlijn Utrecht - Gouda. Van 1855 tot 1936 was in Papekop het station Oudewater gevestigd. Vanaf 1906 bestond een paardentramlijn tussen Oudewater en Papekop om aansluiting te geven op de treinen.


Papekop - J.J. Vierbergenweg

Dit is de vijfde Social Sofa in de gemeente Oudewater. Dit bankje stond al langer op het verlanglijstje van Comité Dorpsbelang Papekop, maar de financiën kwamen niet rond. Ied van Dooren wilde de sponsor van deze bank zijn. De bank is gemaakt ter nagedachtenis van haar man Dick, een echte Papekopper. Ied heeft zelf al vanaf de tweede bank met de grote groep vrijwilligers gemozaïekt.

Het heeft het thema 'Landelijk Papekop' gekregen. Het ontwerp is van Jan Pos, Bert van Zanen en Lianne van Wees. Het ontwerp van Bert van Zanen voor de achterzijde was al in 2015 gemaakt. Eigenlijk was deze bedoeld voor de tweede Social Sofa in de gemeente Oudewater. Bij de eerste vier banken bleef het ontwerp geheim. Nu kon men de ontwikkelingen volgen op de facebookpagina van Oudewater zit goed. Gaandeweg zijn nog details toegevoegd. Op de achterzijde aan de linker kant worden koeien met de hand gemolken zoals men dit vroeger deed. Recht wordt dit gedaan met behulp van melkmachines in de stal. Op de voorzijde komen historisch feiten naar voren zoals de spoorlijn van Utrecht - Gouda. Maar ook de paardentram. Van een voorbijganger kreeg ik te horen dat de spoorwegovergang die je op de bank ziet niet meer bestaat.
Door 25 vrijwilligers uit Oudewater is de bank uiteindelijk tot stand gekomen. In totaal een 1300 uur en zo'n 15.000 mozaïeksteentjes zijn verwerkt in de bank. De Social sofa is op 26 oktober 2019 onthuld.

Wil je meer weten over de bankjes in Oudewater en Papekop? Kijk dan eens op hun website oudewaterzitgoed.nl En tot slot, de bank is niet echt opgenomen in de Mozaïekbankenroute, een stadswandeling in Oudewater. Om de bank in Papekop te bereiken zul je alleen wat verder moeten lopen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.