Goes

Goes is een stad op het schiereiland Zuid-Beveland, centraal gelegen in de Nederlandse provincie Zeeland. Goes is bovendien de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Goes. In 1953, tijdens de watersnoodramp, is Goes droog gebleven. De dijken hebben het toen gehouden, al scheelde het weinig. In 2015 is op initiatief van "De Culturele Raad Goes" het evenement "Mural Goes" gestart. Sindsdien zijn er muurschilderingen verdwenen maar zijn er ook weer bijgekomen.
     Oppervlakte:         101.9 km²
     Coördinaten:        51° 30′ NB, 3° 53′ OL
     Inwoneraantal:     28.770 (jan. 2021)


Goes - Bergweg (bankje en 3 bollen)

Het kleurrijke mozaïekbankje staat in het gras langs de Bergweg voor de Prinses Ireneschool.

Op 26 januari 2021 is deze Social Sofa al geplaatst maar op 3 maart heeft de wijk Goes-Oost deze Social Sofa pas echt in gebruik genomen. Het Hoornbeeck College heeft het initiatief genomen voor deze Social Sofa. Het college wilde meer betekenen voor de wijk. Deze vertraging kwam door de corona crisis. Leerlingen van het college hebben de betonnen bank van mozaïekstukjes voorzien. “De studenten hebben er een fleurig geheel van gemaakt. Het resultaat is schitterend.” aldus wethouder Andre van der Reest in een interview met medewerkers van het Hoornbeeck College.

De Social sofa is van veel kleuren voorzien. Er staan mozaïekwerkjes op van Zeeuwse plaatjes als een soort van kussens.  En de tekst: ‘When nothing Goes right, sit down’ (als niets goed gaat, ga zitten). Op de achterzijde verschillende figuren om de diversiteit en verbondenheid in de wijk te verbeelden. Rond de Social Sofa liggen die Social Baulb's bollen voorzien van het logo in mozaïek die het Hoornbeeck College, wijkvereniging en gemeente Goes vertegenwoordigen. Docent Peter Marijs van het Hoornbeeck College aan de Van Dusseldorpstraat heeft de leerlingen begeleid. Ze hebben heel wat afgeknipt en geplakt.  Bij het project waren wijkbewoners betrokken. De Social Sofa is uiteindelijk een mix van ontwerpen geworden. Stichting wijkbelangen Goes Oost heeft een deel van haar budget gedoneerd voor dit initiatief. De gemeente heeft 6.000 euro beschikbaar gesteld. De plek is gekozen omdat veel ouders daar op hun kinderen wachten. Ook zijn buiten de scholen het wijkgebouw en andere voorzieningen in de omgeving te vinden. Het filmpje start over Social Sofa op +/- 25 seconden


Goes - Rommerswalestraat

Deze Social Egg ligt in de binnentuin van complex Rommerswalestraat 


Goes - Wulfaertstraat

In 2018 werd door burgemeester Margo Mulder en Social Hocker onthuld. Deze staat vlak bij het station. Dit was ter ere van het 25 jaar bestaan van de stedenband tussen goeds en Panevėžys, een +/-100.000 inwoners tellende stad in Litouwen. Burgemeester René Verhulst bezocht in 2011 in Panevėžys een weeshuis. Het misschien wel laatste zichtbare wapenfeit van de stedenband in Goes was het plaatsen van deze mozaïekbank nabij het station, met daarop gebouwen uit Panevėžys. In 2021 heeft Goes de stekker uit de stedenband met het Litouwse Panevezys getrokken. De Stichting Stedenband Goes-Panevezys was ongeveer 4 jaar eerder al opgeheven. Deze Social Hocker is naast de vermelding bij de toegangsborden bij de entree van de stad het laatste bewijs van deze stedenband.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.