Oud-Sabbinge

Oud-Sabbinge is een dorp in de gemeente Goes, in de Nederlandse provincie Zeeland. Sabbinge werd pas oud na de inpoldering van de Nieuw-Sabbingepolder in 1692. Voor de naam bestaan drie verklaringen. De eerste gaat uit van vroegere heersers. Daar zou een Saxbald bij gezeten kunnen hebben. Sabbe is een afkorting van die naam. Het achtervoegsel 'inge' betekent in dit geval 'behorend tot'. De Sabbingers behoren dan tot de stam van Saxbald. De tweede verklaring start bij de vroegere geografische structuur van het eiland Wolphaartsdijk. Een 'sabb' is een klein bootje. Een 'inge' is een kreek. In Sabbinge kon je met de boot naar de overkant van de kreek. De derde verklaring wijst ook in de richting van een waterloop (in drassig land). 'Sabbe' zou dan zijn afgeleid van het bijvoeglijk naamwoord 'sabbig' (= sappig, soppig, drassig). 

Oud-Sabbinge, behoort tot de oudste kernen van Zuid-Beveland, gemeente Goes. De ouderdom is te vergelijken met bijvoorbeeld Kloetinge en Goes, die in de tiende, mogelijk of negende eeuw zijn ontstaan.
     Oppervlakte:         0.230 km²
     Coördinaten:        51° 32′ NB, 3° 48′ OL
     Inwoneraantal:     228 (jan. 2021)


Oud-Sabbinge - Ring 

In januari 2016 word in het verschenen dorpsplan al gesproken over de Social Sofa die men hier wil maken en plaatsen. In augustus zijn er nog maar enkele inzendigen voor het ontwerp maar aanleveren kon tot eind september. Op burendag heeft Johan Verstrate een mozaiek workshop verzorgt op de Ring in Oud-Sabbinge. Nadat het definitieve ontwerp gemaakt is ging men in okteber aan de gang. Na twee zaterdagen en een avond mozaieken vorderd men al goed. Op 24 november heeft men de achterzijde geheel klaar en op 26 november wordt het laatste steentje op de Social Sofa geplakt. In amper zeven weken heeft men de Social Sofa gemozaiekt. Nadat deze gevoegd is werd de bank tijdens de oudejaarsborrel op 31 december onthuld.Waarschijnlijk is het de kleinste kern met een Social Sofa. De bank heeft een mooi plekje gekregen op de Ring van Oud-Sabbinge.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.