Sas van Gent

Sas van Gent is een plaats in de gemeente Terneuzen in de Nederlandse provincie Zeeland. Sas van Gent ligt in de regio Zeeuws-Vlaanderen, nabij de Belgische grens. Het ontleent zijn industriële betekenis aan de aanwezigheid van het Kanaal Gent-Terneuzen. Tot 2003 was de plaats een zelfstandige gemeente.
     Oppervlakte:         1.41 km²
     Coördinaten:        51° 14′ NB, 3° 48′ OL
     Inwoneraantal:     3.780 (jan. 2021)


Sas van Gent - Prinsenkade Kanaaleiland

Tijdens het project Dijken van Wijven in 2014 werd door bezoekers al € 271,93 gedoneerd voor deze Social Sofa die in 2015 op het Kanaaleiland geplaatst zou worden. De vereniging Vrouwen van Nu bestond 85 jaar en zoals alle provincies hebben zij ook in Zeeland iets bijzonders gedaan. "Ons doel is verbinden en samenbrengen" vertelde secretaris Ina de Hamer. Wat leent zich daar dan beter voor dan een bank met een sociale functie, gemaakt door alle Zeeuwse leden samen. 22.000 Mozaïek steentjes, 420 uur en 90 vrouwen dat is waaruit de Social Sofa bereikt is. Op 27 februari 2015 werd de kale betonnen bank geleverd. Uit alle windstreken, in totaal 28 afdelingen, van Zeeland kwamen de groepen naar de schuur van Ina in Zaamslag. 

Het ontwerp was er door Social Sofa in Tilburg al op getekend. De activiteiten van Vrouwen van Nu zijn in het ontwerp verwerkt. Lezen, wandelen, fietsen, tuinieren, muziek, koken en creativiteit. Ze staan er allemaal op. Met veel plezier hebben ze allemaal hun mozaïeksteentjes geplakt. Bij dit werk zijn honderden liters koffie en tientallen liters soep verorberd. Op 4 juni 2015 is de Social Sofa door burgemeester Jan Lonink onthult. De gemeente Terneuzen heeft de fundering geregeld. De Social Sofa staat nu op een zorgvuldig uitgekozen plek op het Kanaaleiland in Sas van Gent. Alles komt er samen: water, land, alle windstreken en de grens tussen eilanden. Kortom, een symbolische plek aldus voorzitter Willy Wiskerke.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.