Westkapelle

Westkapelle is een dorp in de gemeente Veere. het ligt achter een enorme zeedijk op het meest westelijke puntje van Zeeland. Westkapelle heeft sinds 2 augustus 2023 800 jaar stadsrechten. De status van Westkapelle als stad was niet gering in de 13e eeuw. In Westkapelle werd hoofdzakelijk van de haring verhandeld. Rond 1400 zorgden meerdere stormvloeden ervoor dat de landingsplaats te gevaarlijk werd om voor schepen aan te doen, wat er toe leidde dat de welvaart van Westkapelle zich verplaatste naar beter beschutte steden.In deze tijd is men begonnen met de aanleg van de Westkapelse Zeedijk. Het dorp staat bekend om haar vuurtorens, de 5 kilometer lange Westkappelse Zeedijk.  
     Oppervlakte:         22.81 km²
     Coördinaten:         51° 32′ NB, 3° 27′ OL
     Inwoneraantal:     2.630 (januari 2021)


Westkapelle - Markt

Deze Social Sofa is geschonken door de plaatselijke afdeling van de Vrouwen van Nu. Dit ter gelegenheid van hun 70-jarig bestaan van de afdeling. Met met het financiële steuntje van 5.500 euro in de rug, van het fonds leefbaarheid van de gemeente Veere, hebben ze deze Social Sofa kunnen realiseren. Op de plaatselijke basisscholen werd een tekenwedstrijd onder groep 5 t/m 8 gehouden voor het ontwerp. Het wapen van Westkapelle van Maud Minderhoud en vuurtoren het Hoge Licht van Vera Schuil wonnen deze wedstrijd. Ze zijn beide verwerkt in het mozaïek op de Social Sofa.

Bij het bedrijf Dominicus Natuursteen van Peter Dominicus heeft men aan de Social Sofa kunnen werken. Zo'n dertig leden van de vereniging en een aantal schoolkinderen hebben de betonnen bank van mozaïek voorzien. Dit aan de hand van het ontwerp. "Dat ging soms fout. De mensen zijn er fanatiek mee aan de slag gegaan en af en toe moest het overnieuw", bekent Dieneke Huibregts, voorzitster van de vereniging. "Ik vond het leuk om te doen. Soms was het moeilijk, maar het is mooi geworden", vult Lien Huibregts, penningmeester van de vereniging, haar aan. Op de markt is een mooie plaats gemaakt voor de Social Sofa. De Social Sofa is onthuld door Maud en Vera met het doorknippen van lint. De kinderen van beide scholen zongen een speciaal voor de bank gecomponeerd Social Sofalied. Zie en luister hieroBoven. De dorpsraad onderhoud de Social Sofa.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.