Het verhaal van Veldhoven Zonderwijk

Zonderwijk is een woonwijk en voormalig gehucht in de Nederlandse gemeente Veldhoven. De wijk ligt ten noorden van Veldhoven Dorp, ten zuiden van 't Look en ten westen van d'Ekker. De naam Zonderwijk werd al als plaatsnaam genoemd in akten uit de 13e eeuw. Tussen 1962 en 1966 werd de huidige woonwijk ten oosten van het vroegere gehucht gebouwd. Alle straten in de wijk zijn vernoemd naar sterren, sterrenbeelden, planeten en sterrenkundigen. Zonderwijk is grotendeels in de jaren 60 gebouwd als tweede grote uitbreidingswijk na d'Ekker. U vindt hier winkels, ontmoetingscentrum 't Tweespan en medische voorzieningen.


Een Social Sofa voor Zonderwijk, wat vooraf ging

Trudi Schoenmakers heeft voor deze website de voorgeschiedenis opgeschreven: " Het bestuur van de Stichting Ons Zonderwijk heeft namens de wijk een cadeau aangeboden aan gemeenschapshuis ’t Tweespan ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan in 2022. Gekozen werd voor een Social Sofa die straks bij het nieuwe Tweespan geplaatst gaat worden. Er is een wedstrijd uitgeschreven voor een ontwerp en daaruit kwam dat van Greet Wiedlewski als winnaar. We zijn nu bezig met een aantal mensen om de steentjes op de sofa te plakken. Dit moet in de zomer gebeuren omdat de lijm bij lage temperatuur niet goed zal houden. We hebben een gastvrij onthaal gevonden bij dahliatuin De Jonge Stek in het park Vogelzang. Is de sofa klaar is, wordt hij eerst bij het winkelcentrum aan de Mira geplaatst tot het nieuwe Tweespan klaar is. Dan wordt daar een mooi plekje gezocht en is het een blikvanger voor de wijk. "

Nadat men 100.000 gulden eigen geld bij elkaar kreeg, de gemeente vereiste dat Stichting Zonderwijk belangen 10% zelf bij moest dragen, werd 't Tweespan gebouwd. Het ontmoetingscentrum werd tegen sporthal De Springplank aan gebouwd. Vandaar de naam. In 2007 werden de sportactiviteiten verplaatst en werd de sporthal afgebroken. Door de inzet van alle vrijwilligers en de vele activiteiten in het ontmoetingscentrum is de organisatie financieel goed op orde. 't Tweespan is niet meer weg te denken uit Zonderwijk. Op zaterdag 2 juli 2022 is in de middag het 40-jarig bestaan gevierd. Hier werden de nodige herinneringen uit die 40 jaar opgehaald. Een aantal van de verenigingen en clubs die gebruik maken van 't Tweespan hebben zich daar ook gepresenteerd.

Op 11 september 2022 was er tijdens de gezellige vlooienmarkt tevens de bekendmaking van het winnende ontwerp voor de Social Sofa. Men had na het starten van de ontwerpwedstrijd uiteindelijk drie inzendingen. Deze kwamen van Manou Braun, Annemarie Soetens en Greet Wiedlewskie. Het bestuur van Stichting ons Zonderwijk, Marlies Tops en Yvonne Gerrist hadden de moeilijke taak om uit deze ontwerpen een winnaar te kiezen. Moeilijk omdat ze alle drie mooi waren en er veel van de wijk in verwerkt was en ook alle drie erg kleurrijk. Men heeft uiteindelijk gekozen voor het ontwerp van Greet Wiedlewskie.

Dit ontwerp heeft Fred de Ruijter, voorzitter van 't Tweespan, aangeboden gekregen. Het is in de hal van het Gemeen-schapshuis ter inzage gezet. In de zomer van 2023 zal deze gemozaïekt worden. Bewoners uit de wijk werden al opgeroepen om te komen helpen. Men verwacht in juni, juli en augustus 2023 hiermee aan de slag te zijn.

 

Stuur een mail aan info@onszonderwijk.nl met opgave wanneer u kan. Er wordt een rooster gemaakt. Marlies Tops zal de mozaïekgroep begeleiden in 't Tweespan, zal hierbij helpen.


Maandag 15 mei 2023 de betonnen bank wordt geleverd.

Eindelijk is het zover de betonnen bank is geleverd door Social Sofa.Het ontwerp is naar Social Sofa gestuurd. Zij hebben het ontwerp op de betonnen bank getekend. Samen met de mozaïeksteentjes, lijm en gereedschap hebben ze de bank met een onderstel naar Veldhoven gebracht. De schuur van dahliavereniging De Jonge Stek is ter beschikking gesteld als werkruimte om te mozaïeken. 

Foto: Trudi Schoenmakers
Foto: Trudi Schoenmakers
Foto: Trudi Schoenmakers

Foto's: Trudi Schoenmakers

Het bleek een heel karwei om zo'n zware bank, maar liefst een dikke 1650 kilo met alle mozaïeksteentjes, op zijn plaats te zetten. De bank werd met behulp van een kooiaap uit de vrachtwagen getild en naar de plek gereden waar hij moet komen staan. Daar moesten er een paar palletwagens gebruikt worden om de tafel met bank uiteindelijk op zijn plek te zetten.                                  

Foto: Trudi Schoenmakers

Foto: Trudi Schoenmakers


Zaterdag 17 juni 2023 kijkdag voor iedereen.

In het wijkblad van juni 2023  heeft men een oproep voor plakker gezet. Op zaterdag 17 juni kan men tussen 10.00 en 12.00 uur komen kijken naar de activiteiten. Deze vinden plaats in de schuur van Dahliatuin 'de Jonge Stek' in het Vogelzangpark.

Interesse??? Opgeven en informatie kan via info@onszonderwijk.nl. Er is een rooster en er zal in ieder geval een morgen, een middag en een avond gewerkt worden.


Donderdag 13 juli 2023 even kijken hoe het met de Social Sofa staat.

De mozaïekgroep heeft een rooster gemaakt wie wanneer komt mozaïeken. Het is zo gepland dat in principe nooit iemand alleen aan het mozaïeken is. Men is gepland voor maandagmorgen/middag, woensdagmorgen, donderdagmiddag/avond en de zaterdagmorgen. Deze middag is Mieke echter alleen bezig doordat de vakanties zijn begonnen. Er zijn in de afgelopen weken al aardig wat mozaïeksteentjes op de betonnen bank geplakt. Er wordt gemozaïekt door Trudi, Yvonne, Linda, Marlies, Greet, Annie, Jan, Mieke, Anneke, Rianne, Annemarie, Mac, Bea, Petra, Jenny, Rob, Frans, Annemarie en Manou. Men hoop op tijd klaar te zijn, maar er moet nog veel gebeuren. Zie hieronder hoever men is.

Ja, er waren te veel foto's om ze allemaal volledig hier neer te zetten, dus hier een album.


Maandag 24 juli 2023 snel even kijken hoever ze zijn.

Vandaag was ik vrij, dus heb afgesproken om even een update te maken. Annie was bezig met koffie zetten voor de groep vrijwilligers. Van- middag zijn dit Annie, Mieke, Anneke en Jan. In de ochtend waren Trudy en Marlies al bezig geweest. Men was ook alweer een heel stuk verder zoals op de foto's te zien is. Men hoopt dat alles op 10 september klaar is. Maar dan moet eerst het mozaïek af zijn en de Social Sofa nog gevoegd worden door Vincent van Social Sofa. Al met al spannend of het gaat lukken. Men doet in ieder geval hard zijn best hiervoor.

Vandaag blijkt dat een Social Sofa mozaïeken niet alleen maar het plakken van mozaïekstukjes is. Anneke en Jan zijn bezig overtollige lijm op en tussen de steentjes te verwijderen alsook resten waar geen mozaïeksteentje geplakt is. Soms is er ook een steentje wat niet goed vast zit. Een hele klus. Mieke is met de achter/boven kant bezig. Het vlak met de blauwe lucht is in anderhalve week flink gevorderd. 

Tja elke keer zijn er wel weer foto's over.


Vrijdag 4 augustus 2023 het schiet al aardig op.

Vandaag zijn Annie, Trudi en Frans bezig. Er wordt net gezellig koffie gezet en de voorbereidingen om te beginnen zijn bijna klaar. Annie is flink aan het roeren om wat lijm klaar te maken voor de volgende steentjes. De achterkant is op een klein stuk na klaar. Op de voorzijde moet wel wat meer gedaan worden, maar de planning lijkt gehaald te worden. Het was wel spannend zo rond de vakantieperiode.  Binnenkort zal Social Sofa komen om de bank te voegen. Men zal dat ter plekke doen. Trudi hoopt dat alles op tijd klaar is voor de plaatsing en onthulling op 10 september tegelijk met de vlooienmarkt die dat bij de Tweespan georganiseerd wordt. De Social Sofa komt totdat de nieuwe Tweespan er is tijdelijk op de hoek te staan bij Slijterij van Genuchten.  

En hier weer het restant foto's.


Dinsdag 29 augustus 2023. De laatste mozaïeksteentjes zijn geplakt. Er kan gevoegd worden.

Ja, de laatste mozaïeksteentjes zijn geplakt. De vloer ligt bezaaid met kleine stukjes van al het knippen. Iedereen is trots op dit resultaat. En het is binnen de geplande tijd gelukt. Men had gepland om op 10 september met de brocante- en rommelmarkt bij Ontmoetingscentrum ’t Tweespan aan de Mira in Veldhoven-Zonderwijk de Social Sofa te onthullen.

 

Er is een afspraak gemaakt met Vincent Dominicus van het team van Social Sofa in Tilburg. Hij komt de bank vandaag voegen. Nadat de voegspecie voorbereid is wordt met een grote voegspatel aangebracht op de bank. dit wordt goed aangebracht op de gehele bank. De voegspecie moet goed tussen de kleine mozaïeksteentjes aangebracht worden. Dit zorgt dat ze nog steviger zitten. Vincent werkt in vlakken. Eerst de rug en het zitvlak, daarna een voor een de ander zijde.  Al met al duurt dit een drie tot 4 uur. 

Nadat de voegspecie aangebracht is wordt met een vochtige doek de bank nagewreven. De rand onder de mozaïeksteentjes wordt met betonverf geschilderd voor een mooie afwerking. De cementsluier wordt weg gepoetst. Trudi, Annie en Jan krijgen de opdracht de komende dag/dagen dit nog een paar keer te doen zodat de Social Sofa mooi blinkt en de kleur goed uitkomt.


Vrijdag 8 september 2023. Verhuizing naar de tijdelijke plaats aan de Mira.

Op vrijdagmiddag werd de Social Sofa vervoerd van de Dahliatuin naar het winkelcentrum aan de Mira. Hij was goed ingepakt zodat hij niet zou beschadigen tijdens het verplaatsen en transport. Op deze plek blijft hij staan tot de definitieve plek bij het nieuwe Tweespan gerealiseerd is. Dit kan nog enkele jaren duren. Op zondag tijdens de Brocante- en rommelmarkt bij gemeenschapshuis ’t Tweespan heeft Trudy Schoenmakers de Social Sofa door aangeboden aan Fred de Ruiter, voorzitter van de Stichting Zonderwijkbelangen. Bijna alle plakkers van de mozaïeksteentjes waren hierbij aanwezig. En... als speciale verrassing was Karin Breurs samen met Lieke, een van haar dochters ook bij de onthulling. Karin is natuurlijk niet bij alle onthullingen, ondertussen zijn er al een 2500 geweest, maar voor deze Social Sofa wel. Dit omdat deze Social Sofa deel uitmaakt van het boek dat Karin Bruers schrijft over het belang van gemeenschapszin. Het proces waarbij inwoners van Zonderwijk samen de bank hebben verfraaid, maakt deel uit van dit boek. Eind 2023 verschijnt dit boek. 

De sofa werd onthuld door de ontwerpster Greet Wiedlewsky samen met Fred de Ruiter. Maar uiteindelijk heeft een groep van 20 wijkbewoners, volgens een rooster, de 30 verschillende kleuren mozaïeksteentjes op de juiste plaats op de bank geplakt. “Het was gezellig om het samen te doen”, heeft Anneke Overberg het vrijwilligerswerk ervaren. “We hebben er samen iets moois van gemaakt, we zijn heel tevreden over het resultaat”, klinkt Annie Scheepens tevreden. Na afloop is de groep nog wat gaan drinken en napraten in 't Tweespan. 

Ook zijn een aantal van deze groep mensen bezig om kleine sofaatjes te beplakken met overgebleven steentjes als blijvend aandenken aan dit project.

Hier alle foto's van het vervoer en onthulling. Ze zijn gemaakt door Trudy Schoenmakers, Petra Sprengers en Mieke Gielissen.

Foto's: Trudy Schoenmakers, Petra Sprengers en Mieke Gielissen


Karin hoopt met de Social Sofa's te stimuleren dat buurten elkaar een beetje beter leren kennen. Door onder andere gezellige klets op de bankjes in je buurt te hebben, of een deel van je sores met elkaar te delen, maar ook het stimuleren om een beetje op elkaar te letten. Vergeet niet dat we elkaars medicijn zijn tegen eenzaamheid.


Reactie plaatsen

Reacties

Marcel Wiegerinck
9 maanden geleden

Gerrit wat een mooi verslag en reportage van de foto's. ga zo door man!

Gerrit
8 maanden geleden

Hallo Marcel,

Leuk dat je op deze pagina bent geweest. Het mailen gaat nog niet helemaal zoals het moet vandaar nu pas een reactie.

Op niet al te lange termijn gaan er weer meer plaasten en bankjes op komen.

Groeten,
Gerrit

MAddy Boekema
9 maanden geleden

Wat een prachtige sofa hebben jullie wijkbewoners gemaakt. ik hoop dat ie ook intensief gebruikt wordt. ga zo door.

Trudi Schoenmakers
9 maanden geleden

Wat een prachtig document is dit geworden. Dank je wel, Gerrit.

Gerrit
8 maanden geleden

Dankjewel Trudi